Ekonomi

Bor Şeker ve Limak halka arzı, ABD TÜFE, bilançolar: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – ABD hisse senedi vadeli işlemleri haftaya yatay başlarken, önemli ekonomik verilerin ve şirket sonuçlarının açıklanacağı bir haftaya girerken piyasalar biraz temkinli davranıyor. Öte yandan rakipleri Diamondback ( FANG ) Enerji ve Endeavor Enerji Kaynaklarının, Permiyen Havzasında değerli bir ABD üretim merkezi haline gelebilecek büyük bir birleşmeye yaklaştığı bildiriliyor. Yurt içinde Bor Şeker’in halka arz sonuçları açıklanırken, Limak Doğu Anadolu Çimento’nun defter toplama tarihleri ​​belirlendi.

1. Vadeli işlemler durgun

Yatırımcıların ekonomik bilgileri ve kazanç açıklamalarını beklemesiyle ABD hisse senedi vadeli işlemleri çoğunlukla yatay seyretti.

Dow%0,1 maliyet kaybederken S&P 500büyük ölçüde değişmedi ve Nasdaq 100Yüzde 0,1 arttı.

Gösterge S&P 500, kısmen Microsoft ( MSFT) ve Amazon.com ( AMZN gibi mega kapasite kümelerindeki artış sayesinde önceki haftayı ilk kez 5.000’in üzerinde kapattı. Yapay zeka çipi üreticisi Nvidia ( NVDA) ayrıca Reuters’in bulut bilişim işletmeleri ve diğerleri için özel çipler sağlamayı amaçlayan yeni bir bölüm kurduğunu bildiren bir raporun ardından rekor bir seviyeye sıçradı.

Cuma teknolojiye odaklandı Nasdaq KompozitYüzde 1,3 değer kazanırken birinci sınıf Dow Jones Endüstriyel Ortalaması Yüzde 0,1 azaldı. Wall Street’teki tüm majör endeksler üst üste beşinci haftayı da kazançla kapattı.

2. Enflasyon bilgileri ve Bilançolar bekleniyor

Bu hafta ekonomik takvimin en önemli gündem maddesi, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranı kararlarına yaklaşımını büyük ölçüde etkileyebilecek aylık ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) olacak.

Söz konusu göstergenin, dünyanın en büyük ekonomisinde manşet fiyat artışının Ocak ayında hem yıllık hem de aylık bazda yavaşladığını göstermesi bekleniyor. Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri hariç tutan temel göstergenin ise yıllık bazda yavaşladığı ve Aralık ayına göre değişmediği düşünülüyor.

Geçtiğimiz yılın sonlarında Fed’in borçlanma maliyetlerini son on yılın en yüksek seviyelerinden düşürmeye başlayacağı yönündeki yaygın beklentilere rağmen, bazı politika yapıcılar yakın zamanda güçlenen ABD ekonomisinin enflasyonda bir toparlanmayı tetikleyebileceği yönündeki endişelerini dile getirmişti. Bu nedenle merkez bankası yetkilileri, kesintilere başlamadan önce fiyatların yavaşladığına dair daha fazla işaret görmek istediklerini söyledi.

Bu arada kazanç sezonu devam ediyor ve S&P 500’de yer alan 60’tan fazla şirket bu hafta sonuçlarını açıklıyor.

Bunlar arasında Coca-Cola (IS: CCOLA) ( nakavt), Shopify’da ( MAĞAZA) ve Kraft Heinz ( CHC ) dahil olmak üzere bu isimlerden bazıları ABD’li tüketicinin sağlığı hakkında fikir verebilir. Analistler, Cisco Systems’in (AI patlamasından yararlanmaya çalıştığını) söylüyor CSCO ) ikinci çeyrek rakamlarını gözden geçirmek isteyecektir. Kripto para borsası Coinbase ( MADENİ PARA) ayrıca dijital para piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanmanın ardından dördüncü çeyrek rakamlarını da açıklayacak.

3. Fed Yetkililer konuşacak

Piyasalar bu hafta en az sekiz Fed yetkilisinin yorumlarını duyma şansına sahip olabilir.

Fed Guvernörleri Michelle Bowman, Thomas Barkin ve Neel Kashkari’nin bugün açıklamalar yapması planlanıyor. Haftanın ilerleyen saatlerinde Federal Açık Piyasa Komitesi üyeleri Christopher Waller, Mary Daly ve Michael Barr yorum yapacak.

Özellikle Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen ay enflasyonun hala merkez bankasının %2 hedefinin üzerinde olduğunu belirtmesinin ardından politika yapıcıların Mart ayında faiz oranlarını düşürebileceklerine dair umutlar hızla azalıyor. Powell, CBS’in “60 Dakika” haber programına Fed’in olası kesintilere karşı “temkinli” bir yaklaşım izleyebileceğini söyleyerek temkinli duruşunu yineledi.

Yine de ABD ekonomisinin, Fed’in ekonomik çöküşe yol açmadan enflasyonu başarıyla yavaşlattığı bir senaryo olan “yumuşak iniş” yolunda göründüğünü söyledi. Ancak Powell, Fed’in artık “çok erken veya çok geç hareket etme” riskini dengelemenin bir yolunu bulması gerektiğini söyledi.

4. Haber kaynaklarına göre Diamondback ve Endeavour 50 milyar dolarlık birleşme yaklaşıyor

Basında çıkan haberlere göre Diamondback Energy ve Endeavor Energy Resources, değeri 50 milyar doların üzerinde bir petrol ve gaz devi yaratacak bir birleşme anlaşmasına yaklaşıyor.

Reuters’in kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Diamondback bugün hissedarlara birleşik işin yarısından fazlasını verecek bir hisse senedi nakit anlaşmasını açıklayabilir. Wall Street Journal’a göre bu süreç Diamondback’e yaklaşık 27 milyar dolara, Endeavour’a ise yaklaşık 25 milyar dolara mal olacak.

Birleşme, yeni şirkete Teksas ve New Mexico’yu kapsayan verimli bir petrol ve gaz üretim bölgesi olan kritik Permiyen Havzası’nda büyük bir hisse verecek. Reuters’e göre birleşmeyle şirket Permiyen’deki en büyük tek üretici haline gelecek.

Yüksek faiz oranları ve sıkı düzenleyici ortamdan kaynaklanan aksaklıklara rağmen, enerji sektörü, artan petrol fiyatları ve üretim portföylerini güçlendirme ihtiyacı nedeniyle konsolidasyon faaliyetlerinde artış gördü. Daha yakın zamanlarda, büyük büyük çocuklar ExxonMobil ( XOM) Ve şerit( CVX) milyarlarca dolarlık anlaşma duyurdu.

5. Petrol fiyatları düşüyor

Petrol fiyatları Avrupa ticaretinde, yatırımcıların önceki hafta elde ettiği büyük karların ardından bir miktar kar elde etmesiyle düştü.

Nisan vadelileri BrentPetrol kontratları %0,7 düşüşle 81,63 dolara geriledi. WTI%0,6 düşüşle 76,29 dolara geriledi.

Her iki sözleşme de geçen hafta imzalandı; İsrail’in Hamas’ın ateşkes teklifini reddetmesi ve Gazze Şeridi’ne devam eden ölümcül hava saldırılarının etkisiyle bu oran yaklaşık %5 ila %6 arttı.

Yarın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Uluslararası Enerji Ajansı aylık raporlarını paylaşacak. ABD’de faiz oranlarının bu yıl daha uzun süre yüksek kalacağı göz önüne alındığında, bu iki kuruluşun 2024 ve 2025 petrol talebi iddialarını sürdürüp sürdüremeyecekleri belirsizliğini koruyor.

6. Bor Şeker ve Limak’ın halka arz bilgileri paylaşıldı

Bor Şeker A.Ş. Hisselerinin halka arz sürecinde7-8-9 Şubat 2024 tarihlerinde talep toplama süreçleri tamamlanmış olup, satışa sunulan nominal değeri yüksek 70.000.000 TL’lik hisselerin yatırımcılara dağıtıldığı bildirildi.

Halka arz büyüklüğü 1.857.800.000 TL olan 70.000.000 TL nominal değerli hisselerin halka arzı, 2.598.451 yerli bireysel yatırımcıya, çalışanlar ve çiftçilerden oluşan 273 yatırımcıya, 198 yerli kurumsal yatırımcıya ve 8 yabancı kurumsal yatırımcıya sunulacak. Toplamda 2.598.930 yatırımcıya dağıtım yapıldı. Buna göre katılımcı başına yaklaşık 424 TL maliyetle 16 lot dağıtıldı.

Öte yandan geçen hafta Halka arz için SPK’dan onay alınmasıLimak Doğu Anadolu Çimento’nun kitap toplama tarihleri ​​de belirlendi.

Yapılan açıklamaya göre Limak Doğu Anadolu Çimento San. ve Tic. A.Ş.’nin toplam 155.930.000 TL nominal değerli hisseleri 14-15-16 Şubat tarihlerinde 3 gün süreyle halka arz edilecek.

LMKDC hisseleri 16,2 TL sabit fiyatla satışa sunulacak ve hisseler bireysel yatırımcılara eşit olarak dağıtılacak. Buna göre hisse tahsis oranları şu şekilde açıklandı:

  • Yerli bireysel yatırımcı: 109.151.00 Lot (%70)
  • Yerli kurumsal yatırımcı: 46.779.000 Lot (%30)

hafik-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu