Haber

Eskişehir’deki Üçüncü Siyanür Atık Havuzu Projesine İtiraz

Eskişehir’e üçüncü siyanür atık havuzu yapılması projesine karşı çıkan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Daha önce salgın döneminde insanlar bunu evdeyken yapardı. Şimdi ikincinin 3 katı, 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteli yeni bir siyanür atık barajı inşa etmek için harekete geçiyor “Projenin gerçekleşmesi halinde Çanakkale’den getirilecek cevher Kaymaz’da işlenecek, zehiri bu havuzda birikecek. . Vatandaşını, temiz havasını, suyunu koruması gereken devlet, onu zehirlemek için ısrar ediyor. Yaşam alanlarının dibine yeni bir büyük atık göleti veya zehir barajı istemiyoruz. Eskişehir halkı mücadelemizi sürdürecek, direneceğiz” dedi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde üçüncü siyanür bazlı atık depolama tesisi inşa etmek için proje başlattı. Projenin ÇED raporunun son halinin verildiğini açıklayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, siyanür göletinin yapılacağı alanda mahalle muhtarlarına ve halka itiraz duyurusu yaptı. 9 Haziran’da askıya alınan duyuruda bölge halkına itiraz için 10 gün süre verildi. Proje kapsamında mevcut maden atığı depolama hacmi artırılarak atıkların depolanması için 5 milyon 519 bin metreküp kapasiteli yeni Maden Atığı Depolama Tesisi (MADT-3) yapılması planlanıyor. Proje kapsamında ayrıca 2.700 ton cevherin işlenmesi, 5,6 ton altın ve 5,4 ton gümüş madeni üretimi de yer alıyor. Proje kapsamındaki 2.700 bin ton cevher, Çanakkale, Karapınar İlçesi’nde bulunan Koza Altın İşletmeleri’nin Altın ve Gümüş Madeni’nden Eskişehir’e taşınacak.

Üçüncü siyanür atık havuzu projesine karşı çıkan CHP’li Utku Çakırözer, şunları söyledi:

“HAVAMIZI SUYUMUZU KORUMASI GEREKEN DEVLET, HALKIMIZI ZEHİRLİYOR”

“Yeter artık! Eskişehir halkı zehir solumak istemiyor. Eskişehir halkına, temiz havamıza, suyumuza sahip çıkması gereken bu devlet, insanımızı zehirliyor. Daha önce defalarca haykırdık. Belediyemiz. Önderler, sivil toplum kuruluşları ve Eskişehirliler buraya ikinci bir siyanür atık havuzu yapılmasına engel olmaya çalıştılar ama bizi dinlemediler.Şimdi oburun 3 katı büyüklüğünde üçüncü bir atık havuzu için ÇED süreci başlatılıyor. Ayrıca proje gerçekleşirse 517 kilometre uzaklıktaki Çanakkale’den 2 milyon 700 bin ton cevher taşınarak burada işlenecek.Belediyelerimiz buna itiraz etti.Yaşam alanlarının dibinde siyanür istemiyoruz. Geçmişte olduğu gibi şimdi de tüm Eskişehir siyanürüne karşı direneceğiz.

“BÖLGEDEN FAY HATTI RAPORLARDA YER ALDI”

Eskişehir Aktif Fay Hattı’nın bölgeden geçtiği raporlarda yer almaktadır. Bölgede deprem olması durumunda yapılan veya yapılacak olan atık havuzlarında oluşacak tahribat sonucu bölgedeki yer altı suyu, içme ve kullanma suları yüksek risk altında olabilir ve depremlere neden olabilir. büyük bir çevre felaketi.

“BÖLGEDE DÜNYA MİRASINA KAYITLI KORUNMASI GEREKEN 20 ADET ENDEMİK BİTKİ VE 13 KUŞ TÜRÜ VAR”

Daha önce defalarca söyledik. Bu siyanürün içme ve sulama sularına karışması halinde bölgedeki tarım ve insan sağlığı risk altına girecektir. İşletme çevresinde yaşayan yüzlerce insan yıllardır başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla mücadele ediyor. Aynı zamanda bu bölgede dünya mirası olarak tescillenmiş korunması gereken 20 endemik bitki ve 13 kuş türü bulunmaktadır. Artık Eskişehir’i, çevremizi, doğamızı, insanımızı zehirleme inadı terk edilmelidir.”

habercigli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu