Sağlık

Gereksiz antibiyotik kullanımının 5 önemli zararı!

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMANIN 5 ÖNEMLİ ZARARLARI!

 

Özellikle çocuklarda yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi sorunlarda ebeveynler hızla antibiyotiklere başvurabiliyor. Ama dikkat et! Antibiyotik kullanımında ülkemizin Avrupa ülkeleri arasında ön sıralarda yer aldığını ancak gereksiz antibiyotik kullanımının faydadan çok sağlığa zarar verdiğini belirten Dr. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Duran“Örneğin; ateş artışı bakteriyel değil viral ya da başka bir nedenden kaynaklanıyorsa kesinlikle işe yaramaz, tam tersine gereksiz yere vücuda ciddi zararlar verebilir. Yine boğaz ağrısı ve öksürük nedeniyle. Pek çok farklı nedeni olabildiğini, doktor gerekli görmedikçe kullanılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Gereksiz antibiyotik kullanımı kadar antibiyotik kullanım saatlerine ve süresine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Oya Duran, doktor tavsiyelerine uymanın şart olduğunu söylüyor. 18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık HaftasıAçıklamasında gereksiz antibiyotik kullanımının bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış 5 zararlı etkisini anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

 

 

Yararlı bakterileri öldürür!

 

Gereksiz antibiyotik kullanımı; Vücudumuzdaki faydalı bakterilerin ölümüne ve besinlerin sindirilmesinden bağışıklık sisteminin düzenlenmesine, beyin sağlığından iltihapların önlenmesine kadar önemli işlevler üstlenen zararlı bakterilerin artmasına neden olur. Zararlı bakterilerin artması ishal, karın ağrısı ve kusmadan çok ciddi hastalıklara kadar pek çok zarara neden olabiliyor.

 

Obeziteye yol açabilir!

 

Yapılan bilimsel çalışmalar; Gereksiz antibiyotik kullanımı ile obezitenin yayılması arasındaki bağlantıyı ortaya koyarken, astım, besin alerjisi, diyabet, bağışıklık sisteminin bozulması ve çölyak gibi birçok hastalığın artmasıyla da ilgisi araştırılıyor.

 

Karaciğer ve böbreklere zarar verebilir!

 

Hayati organlarımız olan karaciğer ve böbreklerimiz de yüzeysel antibiyotik kullanımından büyük zarar görüyor. Oya Duran, gereksiz ve rastgele antibiyotik kullanımının karaciğer ve böbreklerde ciddi hasarlara yol açabileceğini vurgulayarak, karaciğer veya böbreklerinde sorun yaşayanların mutlaka doktoruna bilgi vermesi ve ilaç ve dozajın buna göre ayarlanması gerektiğini söylüyor.

 

  Antibiyotik direnci hızla artıyor!

 

Antibiyotik direnci; Bu, ilacın bakterileri öldürme ve yayılmasını engelleme etkisini kaybettiği anlamına geliyor. Araştırmaya göre; Antibiyotik direnci nedeniyle enfeksiyon ölümleri dünya çapında katlanarak artıyor. Dirençli enfeksiyonlardan kaynaklanan ölümlerin 2050’lerde milyonları bulacağı tahmin ediliyor.

 

Ciddi alerjik reaksiyonlara neden olur!

 

Gereksiz antibiyotik kullanımı da alerjik hastalıkların yaygınlaşmasına neden oluyor. Oya Duran, bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin, kolay deri döküntüsünden, anafilaktik şok adı verilen, nefes almayı etkileyen ve bilinç kaybına neden olan kalp atış hızının artmasına kadar yaşamı tehdit eden sorunlara neden olabileceğini söylüyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

torbali-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu