Ekonomi

İtalya’da şiddetli yağış ve sel: 5 ölü

Ülke genelinde etkisini gösteren yağışlı ve kuvvetli rüzgarlı hava, özellikle Toskana ve Veneto bölgelerinde sel ve taşkınlara neden oldu.

Toskana Bölge Yönetimi Lideri Eugenio Giani, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, bölgelerinde şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen su baskınlarında şu ana kadar 5 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Giani, Başbakan Giorgia Meloni ile görüştüğünü ve bugünkü Bakanlar Kurulu’nda Toskana’nın “olağanüstü hal” ilan edileceğini, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın da kendisini arayıp dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

İtalyan basınında yer alan haberlerde, daha önce Toskana Bölgesi’nde kayıp olduğu bildirilen 1 kişinin kurtarıldığı, bu bölgede 3 kişinin ise halen kayıp olduğu, Veneto Bölgesi’nde ise kayıp kişiyi arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Başbakan Giorgia Meloni, özellikle Toskana’yı vuran felakete ilişkin gelişmeleri kaygıyla takip ediyor. Hayatını kaybedenler için hükümetinin başsağlığı dileklerini iletiyor. Başbakan Meloni, Sivil Savunma Bakanı Sivil Savunma Fabrizio Curcio ve Bölge İdaresi Başkanı Nello Musumeci, “Başkanı Eugenio Giani ile sürekli temas halinde.” ifadeleri kullanıldı.

Bu arada İtalya Savunma Bakanlığı’nın “X” hesabından yapılan paylaşımda, ordu birliklerine selden etkilenen bölgelere yardım etme talimatı verildiği belirtildi.

Selden en çok etkilenen Toskana Bölgesi’ndeki Prato şehrinin belediye başkanı Matteo Biffoni, öğleden sonra hava koşullarının kötüleşeceğini belirterek vatandaşlarına dışarı çıkmamaları çağrısında bulundu.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle İtalya’nın Sardinya ile Fransa’nın Korsika adaları arasındaki feribot seferleri durdurulurken, Toskana Bölgesi’ndeki Elba Adası ana karasına deniz ulaşımı da kesildi.

Toskana’da 40 bin kişi elektrik alamıyor

Bisenzio Nehri’nin taşması nedeniyle bölgedeki birçok tarım arazisi ve yerleşim yeri sular altında kalırken, Prato ve Pistoia kentleri arasındaki demiryolu seferleri de durduruldu.

Öte yandan kuzeydeki Lombardiya bölgesinin başkenti Milano’da, taşma riski nedeniyle Seveso Nehri’ne yakın noktalardan geçen şehir içi toplu taşıma hizmetlerinin güzergahlarında değişiklik yapıldı.

Ülkeyi etkileyen olumsuz hava koşulları nedeniyle cuma günü Toskana, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Campania ve Liguria bölgelerinde tedbir amacıyla birçok şehir ve ilçede eğitime ara verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu