Teknoloji

NASA, Mars görevleri için Dünya’da yaşam alanı yaratıyor

ensonhaber.com

NASA, Artemis görevi kapsamında 2025 yılına kadar Ay’a ve ardından Mars’a astronot göndermeyi planlıyor.

Bu güçlü görevde SpaceX, Blue Origin ve Dynetics gibi uzay şirketlerinden yardım alan NASA, “SLS” adını verdiği kendi roketiyle seyahatleri güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

NASA, Dünya üzerinde Mars yaşam ortamının oluşturulacağı ve farklı ekiplerin bir yıl boyunca katılacağı deneylerle gelecekteki görevlerin insanlar üzerindeki etkilerini araştıracak.

Gönüllüler Dünya’da Mars’ı deneyimleyecek

NASA yetkilileri, gönüllülerin bir yıl boyunca bu ortamda yaşamasıyla dört küçük oda, spor salonu ve zemine serilecek kırmızı kumdan oluşan Mars habitatının oluşturulacağını açıkladı ve böylece gelecekteki Mars görevlerinin nasıl olacağını araştırıyor.

NASA’nın ABD’nin Teksas eyaletindeki Houston tesislerinde Crew Health and Performance Reconnaissance Analogue (CHAPEA) adı verilen üç ayrı deneyin yapılacağı kaydedildi.

Deneylerde, insanların uzun süreli izolasyonlara karşı dayanıklılığını daha iyi anlamak için deneklerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının izleneceği belirtildi.

Araştırmacılar ayrıca deneklerin su kısıtlamaları veya ekipman arızaları gibi stresli durumlar üzerindeki düşüncelerini düzenli olarak test edecekler.

Denemeler bu yaz başlıyor

Bu yaz başlaması planlanan ilk deneye dört gönüllünün katılacağı açıklandı.

gönüllüler; İki banyosu, bir plantasyon çiftliği, tıbbi ihtiyaçlar için bir odası, bir eğlence alanı ve birkaç iş istasyonu içeren “Mars Dunes Alpha” adlı 160 metrekarelik bir sığınakta yaşayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu