Yaşam

Neredeyse unutulmaya yüz tutmuş Herbert Clyde Lewis ve Thomas Wolfe’un kitapları yeniden basıldı

Yaşadığı dönemde Amerika’nın en güçlü yazarlarından biri olarak kabul edilen Thomas Wolfe’un, William Faulkner, Scott Fitzgerald ve Hemingway’le birlikte birkaç öyküsü dışında hiçbir eseri Türkçeye çevrilmedi.

Hemingway ve James Joyce gibi yazarları keşfetmesiyle tanınan ünlü editör Maxwell Perkins’in beğenilen yazarlarından biriydi. İkisi arasındaki bağlantı, Colin Firth ve Jude Law’un başrollerini paylaştığı 2016 yapımı Genius filminde anlatılmıştı. Wolfe’un en büyük özelliği otobiyografik unsurları kurguyla birleştirme yeteneğiydi.

Aslında pek çok açıdan otobiyografik kurgunun temellerini attı. O kadar uzun süre yazıyordu ki editörlerine zor anlar yaşatıyordu. Bir kitabı için 1 milyon sözlükten oluşan bir taslak hazırlamıştı.

Yalnızlığın Anatomisi adını verdiğimiz öykü seçkisi, çevrilmesi en zor yazarlardan biri olarak kabul edilen Thomas Wolfe’un yapıtlarının küçük bir modülü. Ama Türkiye’deki okuyucunun bu büyük yazarı tanıması, edebiyatı hakkında fikir sahibi olması açısından çok değerli bir kitap.

Sayfa: 112

Yazar Herbert Clyde Lewis

Yalnızlığın Anatomisi

Edebiyatın tüm değerli isimleri gibi aşk ve nefretle meşgul, hikayeleri insanlığın sessiz anlarında yoğrulmuş bir yazarı sizlere sunuyoruz. Wolfe’un öykülerini okurken bir bankta oturup gelip geçen insanları izleyecek, onların trajedilerine, tutkularına ya da sıradanlıklarına tanık olacaksınız.

Yazar hakkında…

1900 yılında Ashivelle’de doğdu. 1938’de Baltimore’da öldü. Otobiyografik romanları arasında en çok ilk romanı Look Homeward, Angel ile tanınır. 1916’da girdiği North Carolina Üniversitesi’nde çeşitli oyunlarda rol aldı ve 1920’de Harvard Üniversitesi’nde yazarlık atölyesine katılarak oyun yazarı oldu. 1923’te New York’a yerleşti ve ömrünün sonuna kadar orada yaşadı.

Oyun yazarı olma arzusu devam etse de New York Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. İlk romanında otobiyografik karakter Eugene Gant’ı ve Ashville’den esinlenerek kurgusal Altamont kasabasını yarattı. Kitabı her ne kadar başarılı olsa da Ashville’de büyük tepki uyandırdı.

Look Homeward, Angel, Of Time and the River (1935), The Story of a Novel The Journey Down (1938) gibi romanlarından hiçbirini yayınlamasa da, ölümünden sonra arkasında birçok el yazması bıraktı ve editör Edward Aswell onlardan iki roman yayınladı.

Yazar Thomas Wolfe

Kendi dilini geliştirdi

Bunun dışında öyküleri, mektupları ve yarım kalan romanları da yayına hazırlandı. Wolfe’un mekan ve sahneleri detaylı tasvir etmesi, lirik anlatımı, duyguları zihinde uyandıran belagatli anlatımı ve sahnelerde kullandığı dramatik etkinin yüksek olması onun tarzının tipik özellikleridir.

Sayfaya bağlantı:

[email protected]

haber-taslicay.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu