Ekonomi

Ocak ayında ihracat rekoru kırıldı

Ocak ayı dış ticaret rakamlarını Malatya’da açıklayan Ticaret Bakanı Bolat, ” Ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artarak 20 milyar 28 milyon dolara ulaştı. “Tarihimizin en yüksek Ocak ayı ihracat rekorunu kırdık.”söz konusu.

Bakan Bolat’ın açıklamaları şöyle:

Ocak ayında tarihimizin en yüksek ihracat rekorunu kırdık. Son 12 ayda ihracatımız 256,5 milyar dolara çıktı. Ocak ayında ihracatımız yüzde 3,06 artarak 20 milyar 28 milyon dolara ulaştı. Dünya ticaretindeki payımız yüzde 1,06’ya yükseldi. Ocak ayında ithalat yüzde 22 azalarak 26,2 milyar dolara geriledi. Ocak ayında dış ticaret açığı 6,2 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 18,9 puan artarak yüzde 76,4’e yükseldi. 267 milyar dolara ulaşmak için bunu yüzde 4,4 artırmamız gerekiyor. Her ay bir önceki ayın aynı ayına göre daha fazla ihracat yapmamız gerekiyor. Bunu başardığımızda küresel hedefimize ulaşmış olacağız.

İthalatımızda her ay bir önceki yılın aynı ayına göre daha düşük bir artış yaşanıyor. 2023 yılını 362 milyar dolarlık ithalatla kapattık. 0,55 oranında düşüş yaşandı. Bu yılın ilk Ocak ayında yüzde 22 oranında düşüşle kapatmayı başardık.

haber-ardesen.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu