Ekonomi

OECD Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel büyümenin bu yıl yüzde 2,7’ye gerileyeceğini öngördü.

Kurum, “Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye için 2023 büyüme tahminini yüzde 2,8’den yüzde 3,6’ya yükseltirken, 2024 tahminini yüzde 3,8’den yüzde 3,7’ye düşürdü.

2023 yılında Türkiye ekonomisinin büyümesinde zayıf ihracat etkisinin görüleceği ifade edildi. İşsizlik oranının yüzde 10’a yakın kalacağı belirtilirken, mali koşulların gevşemesinin bu yıl enflasyonu yüzde 40’ın üzerine taşıyacağı ve 2024’te

OECD, Türkiye için 2023 TÜFE beklentisini yüzde 44,6’dan yüzde 44,8’e yükseltirken, 2024 beklentisini yüzde 41,4’ten yüzde 40,8’e indirdi.

Türkiye’nin makroekonomik ve yapısal reformlara ihtiyacı olduğu vurgulanan raporda, “Depremden sonra para ve maliye politikaları ekonomiyi desteklemeye devam edecek. Ancak enflasyon beklentilerini çıpalamak zor olacak. Para politikası sıkılaştırılmalı ve atılacak adımlara ilişkin net bir iletişim kurulmalı.” sağlanmak.” terimler kullanıldı.

Raporda, küresel büyüme iddiası da bu yıl için yüzde 2,2’den yüzde 2,7’ye çıkarıldı. 2024 iddiası yüzde 2,9 oldu.

Kovid-19 ve Ukrayna’daki savaş gibi şokların yanı sıra yüksek enflasyon ve Merkez Bankalarının fiyat baskılarını kontrol altına almak için uyguladığı kısıtlayıcı politikalar nedeniyle küresel ekonomide zayıf bir toparlanma olacağı belirtiliyor.

Küresel ekonominin güçlü ve sürdürülebilir büyüme için kat etmesi gereken daha çok yol olduğu belirtilirken, “Küresel ekonomik gelişmeler iyileşmeye başladı ancak kırılganlıklar devam ediyor” ifadesine yer verildi.

ahmetlihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu