Haber

Bingöl Üniversitesi’ne kanatlı kuluçka merkezi kuruldu

BINGÖL Üniversitesi bünyesinde 2015 yılında 70 bin lira maliyetle kurulan kuluçka merkezinde tavuk, kaz, ördek, hindi ve bıldırcın civcivleri 21-28 günlük bir gelişim sürecinden sonra sahiplerine teslim ediliyor. Diğer zamanlarda ise lisansüstü tez çalışmaları yapılıyor. merkezde yapılmaktadır. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Doç. Dr.

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 2015 yılında 70 bin liraya kanatlı kuluçka merkezi kuruldu. Bilimsel ve tez çalışmalarının da yürütüldüğü merkezde, her yıl Mart ayı ortası ve Temmuz aylarında yetiştiricilere kuluçka hizmeti verilmektedir. Yetiştiricilere daha ekonomik hayvan arzı sağlamayı hedefleyen merkezde, üreticilerden alınan cüzi bir bedel yine merkezin büyümesi için harcanıyor. Merkezde bulunan 4 adet büyük kapasiteli ve iklim kontrollü kuvöz, eklenen sistem ile bilgisayardan da kontrol edilebilmektedir. Yıl içinde 21-28 günlük gelişme döneminden sonra çıkan 750 damızlık ve civcivlerin tavuk, kaz, ördek, hindi, bıldırcın yumurtası sahiplerine teslim edildiğini belirten Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Hakan İnci, merkeze getirilen yumurtaların farklı sıcaklık ve nemde gelişim ve çıkış süreçlerinin takip edildiğini ve kuluçka sürelerinin tamamlandığını söyledi.

KULUÇKAYLA DAHA FAZLA YAVRU Doç. Hakan İnci, merkezde değerli civcivler yerine kuluçka ile daha çok yavru kümes elde edildiğini belirterek, “Merkezimizde 4 adet büyük kapasiteli ve iklim kontrollü kuluçkamız var. Yeni bir sistem ekledik, artık kontrol edebiliyoruz. bilgisayardan.Kanatlı çeşitlerinin yumurtaları burada,gelişme ve farklı ısı ve nemde kuluçka işlemlerini takip ederek kuluçka dönemlerini tamamlıyoruz.Artan popülasyonun ihtiyacını karşılayacak doğal kaynaklara sahip değiliz.Hedefimiz birim alandan daha fazla verim.Sıradan tavuk,hindi ve kaz kuluçka sürecinde biz burada bire bir zaman diliminde bulunurken sınırlı sayıda yavru yetiştirilir.Bu makineler sayesinde yetiştiriciler döllenmişlerini getirebilirler. Bu makinalar sayesinde değerli civcivleri almak yerine kuluçka döneminden sonra ihtiyacı olan civcivleri elde ediyoruz.Bingöllü halkımız, yetiştiricilerimiz yardımcı oluyoruz.Yumurtalarını bize getiriyorlar.Dış kalite özelliklerini tespit edebiliyoruz. Doğurganlık kontrolleri yapıyoruz. Burada da yüzde kaç çıkabilecekleri konusunda bilgi verebiliriz. Gelişim sürecinden sonra yumurtalar kuluçka dönemine alınır. Yayın döneminde geliştirme süreci ve kayıtları alınır ve sahiplerine teslim edilir. Pandemi döneminde ve sonrasında insanların gıdaya olan ihtiyacı ve önemi ortaya çıktı. Bingöl’ün uzak ilçelerinden yetiştiricilerimizin belirli iklim koşullarından dolayı alamadıkları durumlarda otel hizmeti de vermekteyiz. Biz de sahip çıkarak sahiplerine teslim ediyoruz” dedi. “HEDEFİMİZ 1000 ÜRETİCİYE ULAŞMAK”

Yetiştiricilerden hizmetleri karşılığında alınan ücretin de merkezde harcandığını ifade eden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Temmuz ayı sonuna kadar her türlü kümes hayvanı yumurtasını kabul ediyoruz. Özellikle tavuk, kaz, ördek, hindi, bıldırcın gibi yumurtaları kabul etmektedir. Merkezimiz yetiştiricilere hizmet vermeye devam etmektedir. Bunu daha da ileriye götürmeyi hedefliyoruz. Üreticiler bu hizmetler için çok cüzi bir ücret talep etmektedirler. Bu piyasaya göre oldukça ekonomik bir önlemdir. Bugüne kadar 750 üretici hizmet aldı. Hedefimiz 1000 üreticiye ulaşmak” dedi.

goynukhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu