Haber

İnşaat mühendisine tecrübe şartı geliyor: Yeni mühendis için 4 kat sınır

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapacağı düzenleme ile mühendislere tecrübe tabanı kazandırması bekleniyor.

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün haberine göre yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler kat artı 4 kata kadar bitirilecek. 4 ile 8 kat arasında statik proje hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin metrekare ve 4 farklı proje tecrübe koşulu aranacak. 8 kat üzeri proje için ek olarak en az 5 yıl tecrübe istenecektir. Aynı zamanda bu tip yapılar için yapı bilimi bölümünde veya titreşim mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapmış olmak gerekecektir.

4 KAT VE FAZLA YASAK

Yönetmelik ile kapalı çıkışlara ilişkin ek kurallar getirilecek. Konut ve bir kat artı 4 kat ve üzeri yapılarda kapalı çıkış yapılmayacaktır. Dışarı çıkamama nedeniyle emsal haklarının kullanılamaması durumunda kayıplar tazmin edilecektir.

BİNA ALTINDAKİ MAĞAZALAR KURALLARA BAĞLIDIR

Konut yapılarının zemin katlarında yer alan ticari işletmeler için de yeni kurallar getirilecek. Ticari ünitenin kat yüksekliği 4,50 metreyi geçmeyecektir. Binada kısa kolon oluşturulmaması, ara kat yapılmaması ve kapalı çıkma yapılmaması gibi tüm kurallara uyulması zorunlu olacaktır. (KAYNAK)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu