Ekonomi

Son dakika! Merkez Bankası faiz oranını değiştirmeden yüzde 8,5’te bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, siyasi faiz olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5’te tutma kararı aldı. Heyet, Şubat ayında sürpriz bir şekilde 50 baz puan indirim kararı almasının ardından geçen ay faize dokunmamıştı.

“YÜKSEK KÜRESEL ENFLASYONUN ETKİLERİ İZLENİYOR”

Merkez Bankası’nın karar metninde şu ifadelere yer verildi: “Son dönemde açıklanan ekonomik aktivite verileri beklenenden daha olumlu seviyelerde olsa da jeopolitik riskler ve faiz oranlarının da etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri devam ediyor. Artışlar ve ardışık banka iflaslarının tetiklediği finansal istikrar devam ediyor.Tehdit edici koşulların olduğu gözleniyor.Temel gıda başta olmak üzere bazı şubelerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri Türkiye’nin geliştirdiği stratejik analiz araçları sayesinde azaltılmış olsa da , uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini koruyor.Yüksek küresel enflasyon, enflasyon bekleyişleri ve uluslararası finansal piyasalar Her ne kadar farklılaşan ekonomik görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımları ve bağlantılarındaki ayrışma devam etse de Ülkelerin ortasında, takas anlaşmaları ve yeni likidite imkanları ile finansal istikrarın ön planda tutulması için koordineli adımlar atılmaktadır. Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracaklarına dair beklentileri yansıtıyor.

“DEPREM BÖLGESİNİN HIZLA İYİLEŞTİRİLDİĞİNİ GÖRÜN”

Yüzyılın felaketi öncesi öncü göstergeler, 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe göre daha canlı seyrettiğine ve büyüme trendinin yükselişe geçtiğine işaret ediyordu. Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkisinin olmayacağı öngörülmektedir. Öncü göstergeler, deprem bölgesindeki ekonomik aktivitenin beklenenden daha hızlı toparlandığını gösteriyor. Büyümenin bileşiminde sürdürülebilir bileşenlerin payı yüksek olmakla birlikte, turizmin mevcut süreçlerin istikrarına beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam ediyor. Ayrıca, yurt içi tüketim talebi, yüksek elektrik fiyatları ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf ekonomik aktivite, cari denge istikrarı üzerindeki riskleri canlı tutuyor. Mevcut süreçlerin sürdürülebilir seviyelerde istikrarı fiyat istikrarı açısından değerlidir. Kredilerin büyüme hızı ve ekonomik aktivite ile ulaşılan finansal kaynakların hedeflere uygun olarak karşılanması yakından takip edilmektedir. Kurul, 2023 Para Politikası ve Liraizasyon Stratejisi’nde de belirtildiği üzere, mali transfer mekanizmasının işleyişini destekleyecek araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liraizasyon hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Kurul, afetin etkilerini en aza indirmek ve gerekli dönüşümü desteklemek için uygun mali koşulların oluşturulmasına öncelik verecek.

“DEPREMİN ETKİLERİ YAKIN TAKİP EDİLECEK”

Uygulanan bütüncül politikalar temelinde enflasyonun seviye ve gidişatında iyileşmeler gözlense de, depremin neden olduğu arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Sanayi üretimindeki ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların desteklenmesi deprem sonrası daha da değerli hale geldi. Bu çerçevede Kurul, politika faizini sabit tutma kararı almıştır. Misyon, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak şok sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. 2023’ün ilk yarısındaki depremin etkileri yakından izlenecek.

“KURUL ŞEFFAF BİR ÇERÇEVEDE KARARLARINI ALMAYA DEVAM EDECEKTİR”

TCMB, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler ortaya çıkana ve orta vadeli yüzde 5 hedefi sağlanana kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaştırılması amacıyla Liraizasyon Stratejisini tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, para ikamesi ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve finansman maliyetlerindeki kalıcı düşüş yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu yönde etkileyecektir. Böylece yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi için uygun ortam yaratılmış olacaktır. Heyet, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecek. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

kebanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu