Haber

Katar Başbakanı: Rehinelerle ilgili Hamas’tan olumlu yanıt aldık

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile düzenlediği basın toplantısında, Gazze’deki rehinelerle ilgili anlaşmaya Hamas’tan olumlu yanıt aldıklarını belirtti.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Al Thani, konunun “hassasiyeti” nedeniyle anlaşmanın detaylarının paylaşılamayacağını ancak rehinelerle ilgili Hamas’tan olumlu yanıt aldıklarını söyledi. Al Thani, Hamas’ın yaklaşımının İsrail tarafına iletildiğini de sözlerine ekledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Başbakan ve Dışişleri Bakanı Al Thani, ABD Dışişleri Bakanı ile son günlerde yaşanan talihsiz gerilim ve bunun etkileri başta olmak üzere tüm gelişmeleri görüştü. Gazze Şeridi’nde son haftalarda Türkiye’deki savaşın yanı sıra Filistin topraklarının sınırlarından Ürdün gibi çevre ülkelere kadar uzanan çeşitli gerilimlerin de yaşandığına dikkat çekti. , Lübnan, Yemen, Irak, Suriye ve Kızıldeniz.”

Konuyla ilgili dün akşam Hamas’ın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, ‘teklife olumlu bir tavırla yaklaşıldığı’ belirtilerek şöyle devam edildi: “Kapsamlı ve tam bir ateşkesin sağlanması, halkımıza yönelik saldırganlığın sona erdirilmesi, yardım sağlanması, barınma ve yeniden inşa, Gazze Şeridi’ndeki ablukanın sona ermesi.” Açıklamada, “Rehinelerin kaldırılması ve esir değişiminin tamamlanması konusunda anlaşmaya olumlu bir tavırla yaklaştık” denildi.

“TEHLİKELER GERÇEKLEŞTİ”

Al Thani, çatışmanın ilk gününden bu yana ortaya çıkan tehdit ve tehlikelere ilişkin uyarılarda bulunduklarına dikkat çekerek, bu tehdit ve tehlikelerin gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Al Thani yaptığı açıklamada, “Çatışmaların başladığı ilk günden bu yana, bu çatışmaların genişlemesinin tehdit ve tehlikeleri, özellikle bölgenin uzun vadeli ve uzun süreli çatışmalara sahne olabileceği konusunda uyarılarda bulunduk. Ne yazık ki bunlar gerçeğe dönüştü ve müzakereleri karmaşık hale getirdi.”

“ULUSLARARASI TOPLUM SORUMLULUK ALMALI”

Gazze’deki savaşın çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 27 bin sivilin ölümüne, 66 bin sivilin de yaralanmasına neden olduğunun altını çizen Al Thani, uluslararası toplumun sorumluluk alması ve bir an önce ateşkes sağlanması, saldırılara karşı kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi. Savaşın ve çatışmaların yayılmasını önlemek için harekete geçin. Geçmesi gerektiğini söyledi.

golhisarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu