Sağlık

Aynı acıyı ve duyguyu yaşıyorlar ama farklı tepki veriyorlar! Erkek ve Kadın Beyni Arasındaki 8 Fark

Merhaba. Birçok insan erkek beyninin kadın beyninden yaklaşık %10 daha büyük olduğunu bilir. Bilinen bu bilginin aksine bu yazıda ikisinin ortasında 8 fark sıraladım.

İyi okumalar dilerim.

Kaynak:https://greatperformersacademy.com/in…

1. Matematiksel Beceriler

Erkekler matematiksel işlemlerde kadınlardan daha yeteneklidir. Bunun nedeni, parietal lobun erkek beyninde daha büyük olmasıdır. Bu, beynin matematiği, geometri becerilerini ve görsel algıyı kontrol eden kısmıdır. İki bölgeye ayrılmıştır ve görsel sistemi yönetir.

2. 3D Görselleştirme

Erkekler, nesneleri kafalarında 3 boyutlu olarak hayal etmeyi ve onları farklı açılardan görselleştirmeyi daha kolay buluyor. Bunun nedeni, matematiksel ustalık gibi daha büyük yan loblara sahip olmalarıdır.

3. Stres

Kadınlar gerilimle erkeklerden daha kolay başa çıkma eğilimindedir. Bir kişi stresli bir olaya tepki olarak oksitosin adı verilen bir hormon salgılar. Bu hormon kadınlarda östrojen ile birleştiğinde sakinleşmeye yardımcı olur. Bir erkeğin durumunda testosteron ile birleştiğinde, o kişiyi daha sınırlı ve daha şiddetli hale getirir.

4. Dürtüler

Erkekler dürtülerini kontrol etmede kadınlara göre daha zayıf olma eğilimindedir. Bir erkeğin beynindeki amigdala, bir kadınınkinden daha büyüktür. Bu bölge ayrıca tepkilerini artıran ve bu nedenle dürtüsel saldırganlıklarını kontrol etme yeteneklerini azaltan testosteron reseptörlerine sahiptir.

5. Ağrı

Kadınlar acıyı erkeklerden daha fazla hissederler. Bunun nedeni, erkekler acı hissettiğinde sağ amigdalanın harekete geçmesidir. Kadınlar ise duygusal işlevlerle bağlantılı olan sollarını harekete geçirirler. Sağ amigdala daha çok fiziksel işlevlerle ilişkilidir. Bu nedenle kadınlar acılarını aceleci ve sözel yollarla ifade etme eğilimindeyken, erkekler kendilerini fiziksel olarak tanımlama eğilimindedir.

6. Dil becerileri

Kadınlar dil becerileri konusunda erkeklerden daha rahattır. Erkeklerden daha iletişimsel oldukları bilinmektedir. Bunun nedeni, temporal ve frontal loblarının daha büyük olmasıdır. Temporal lob ses ve koku duyularını yönetir. Frontal lob, duygular, hafıza, dil, problem çözme ve muhakeme alanıdır.

7. Duygular

Kadınlar, hipokampusları ve limbik lobları daha büyük olduğu için çok çeşitli duyumları hissedebilirler. Hipokampus hafıza ile ilgilidir ve bu çoğunlukla uzun periyodik hafızadır. Limbik lob duyularla ilgilidir.

8. IQ

İnsanların yıllardır sandığının aksine, kimseden ‘akıllı’ cinsiyet yoktur. Ancak IQ testleri söz konusu olduğunda, kadınlar ortalama puanlar alıyor. Erkekler test edildiklerinde her iki uca da düşme eğilimindedir.

Erkekler ve kadınlar arasında başka ne gibi farklılıklar olduğunu düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu